top of page
Gasterij Natuurlijk Smeerling 10 jaar

Tien jaar Gasterij Natuurlijk Smeerling

 

2013–2023: een terug- en vooruitblik

‘Zo veel mogelijk regionaal’ was één van de speerpunten in de visie die Margriet Nieuwenhuis uit Smeerling op tafel legde, toen zij in 2013 in de running was om de nieuwe exploitant van het horecabedrijf van Natuurmonumenten in dit buurtschap te worden.

Terug naar de basis, een warm welkom

Naast de regionale ambitie omvatte het visiedocument van Margriet - Van Smeerlings Theehuys naar Gasterij Natuurlijk Smeerling - nog meer inzichten. Gasterij staat voor het ontvangen van gasten die zich welkom voelen en graag terug komen. Natuurlijk staat voor alles wat te maken heeft met buiten, met teruggaan naar basis en eenvoud. 

 

Regionaal

Natuurmonumenten koos in 2013 Margriet Nieuwenhuis uit Smeerling uit een veertigtal gegadigden voor de exploitatie van het Smeerlings Horecabedrijf. Op 22 februari 2013 schreef ze Gasterij Natuurlijk Smeerling als bedrijf in bij de Kamer van Koophandel. Haar visie - met als speerpunten onder meer zo veel mogelijk producten uit eigen regio, teruggaan naar basis en eenvoud en gasten tegemoet treden met betrokkenheid, respect en oprechte zorg voor de natuur - kreeg de afgelopen tien jaar vorm. “Op dit moment betrekken wij tachtig tot negentig procent van onze producten en diensten uit eigen streek. Daar zijn wij bijzonder trots op”, vertelt zij. De overeenkomst werd afgesloten voor een periode van tien jaar, dus tot en met dit jaar. Onlangs bekrachtigden Natuurmonumenten en Nieuwenhuis hun samenwerking voor nog eens een periode van tien jaar. “Beide partijen zijn blij met wat hier is neergezet en willen graag nog een decennium met elkaar door”, vertelt Margriet. 

 

Smeerling

Gasterij Natuurlijk Smeerling is gevestigd in één van de acht Saksische boerderijen uit de 17e en 18e eeuw in Smeerling, die samen een beschermd dorpsgezicht vormen. In 1987 kocht Natuurmonumenten, een natuurbeschermingsorganisatie die meer dan 110.000 hectare Nederland bezit, aankoopt en beheert, de boerderij om deze gedurende zes jaar in authentieke stijl te restaureren. In 1993 was de restauratie klaar en kreeg de boerderij een horecabestemming. De eerste tien jaar was de voormalige deel in gebruik als Smeerlings Theehuys. Daarna werd het Gasterij Natuurlijk Smeerling. 

Smeerling is een buurtschap bij Onstwedde en ligt in de authentieke landstreek Westerwolde, waar verrassend veel natuurschoon te vinden is. Dwars door Westerwolde kronkelt de Ruiten Aa, één van de mooiste beekdalen van Nederland. Aan weerszijden ligt maar liefst 2200 hectare bos en natuur met een enorme variatie aan soorten in flora en fauna. Het Metbroekbos - op een steenworp afstand van Smeerling - en het iets verderop gelegen Liefstinghsbroek - bij Weende - zijn twee restanten van de oerbossen van Westerwolde. Het Liefstinghsbroek is één van de oudste bossen van Nederland.

 

Foto-overzicht

Van tien jaar Gasterij Natuurlijk Smeerling maakten wij een fototentoonstelling. Deze online expositie van ruim zestig foto’s van uiteenlopende gebeurtenissen vindt u hieronder. Het is slechts een greep uit de vele prachtige momenten die wij hier beleefden. Geniet ervan zoals wij ervan hebben genoten!

bottom of page