top of page

NATUURLIJK WANDELEN

Culinaire smikkeltocht door Westerwolde


Geniet al wandelend of fietsend van huisgemaakte zoete en hartige lekkernijen van Gasterij Natuurlijk Smeerling.

Je ontvangt bij aanvang een drankje to Go en een smikkelbox voor onderweg. Neem jij een rugtas mee voor de lekkernijen? Dan zorgen wij voor de inhoud. 

 

Keuze uit wandelroutes tussen de 4 en 15 km en verschillende fietsroutes zijn gratis verkrijgbaar op

locatie.

 

Culinaire autotocht 


Niet zo'n wandelaar? Daar hebben we ook aan je gedacht. Ontvang naast de smikkelbox een autoroute (80 km) met uitstapmogelijkheden om heerlijk natuurlijk en culinair te genieten. 


Kosten: € 19,95 per persoon, kinderen 4 tot 12 jaar: € 10,00. 

Wandelarrangement 'Roege Baarg' met koffie vooraf en streeklunch toe.

Roege Wilt is de hoofdpersoon in een verhaal van de in 1860 in Onstwedde geboren onderwijzer Ammo Hendrikus Smith. De mythe wil dat Roege Wilt vocht, stal en dieren mishandelde. Roege Wilt woonde in een hol in de grond op de Roege Baarg, een zandheuvel bij ter Wupping. En in Ter Wupping kwam hij op mysterieuze wijze om het leven.


Het bezit van Staatsbosbeheer aldaar draagt ook de naam Ter Wupping. Het is een oud hoeven- en beekdallandschap. Belangrijke onderdelen er van zijn de oude rivierduinen: de Ruige Berg en de Kieberg. Rond deze rivierduinen ligt een aantal bosjes. Verder behoort ook een aantal akkers tot het terrein. Deze hebben een bolle vorm door eeuwenlange bemesting met schapenmest vermengd met heideplaggen. Ze worden ecologisch beheerd vanwege de akkeronkruiden. Ook graslanden maken deel uit van dit bezit van Staatsbosbeheer.

 

Rond het Oude Loopje, een voormalige loop van de Ruiten A ten noorden van de Ruige Berg ligt een nat grasland met veel dotterbloemen en pinksterbloemen. Op een van de rivierduinen ligt een heischraal grasland.

 

Het arrangement bestaat uit een streeklunch bereid met (h)eerlijke streekproducten en koffie met huisgemaakt gebak. Je kunt beginnen met koffie en dan aan de wandel, maar andersom kan ook, eerst lunchen en na de wandeling koffie toe.

 

Wanneer: de route kan van woensdag tot en met zondag gelopen worden.
Waar: start bij Gasterij Natuurlijk Smeerling.

 

Kosten: € 17,50 inclusief routebeschrijving, koffie met wat lekkers en een lunch met streekgebonden producten.

 

 
Stilte- en mindfulnesswandeling door het Metbroekbos
 

Deelnemers maken via een aandachtige beleving van kleur, geur en gevoel verbinding met de natuur in en om zich heen. De wandeling is bedoeld voor volwassenen.

Kosten: € 10,- p.p., inclusief koffie / thee en arretjescake.

 
Wandelen

 

In het stroomdal van de Ruiten A kunt u heerlijk wandelen. Natuurmonumenten heeft een aantal wandelroutes uitgezet, waarmee u lekker kunt struinen langs de beek.  Onderweg kunt u Lakenvelders tegen komen, een runderras dat typisch is voor deze streek. De routes gaan verder langs heide, akkers en door het Metbroekbos. Ook bestaat de mogelijkheid om onder begeleiding van een gids van Natuurmonumenten te wandelen.


Boomweideroute Dal van Ruiten A, vlak bij Vlagtwedde. (3,5 km)
De wandelroute loopt in het Dal van Ruiten A langs de beek De Ruiten A en door prachtige weides omzoomt door hier en daar een houtwal.
oor of na het wandelen, kun je bij Gasterij Natuurlijk Smeerling wat drinken.
De Ruiten A is een verrassend smalle beek die zich door een parkachtig landschap slingert. Na ontginning van de hoogvenen is het gebied lange tijd voor landbouw in gebruik geweest. Verspreid in het landschap liggen essen en boomweiden waarin Lakenvelders grazen.

Download hier de route
 

Naast de routes van Natuurmomenten vindt u bij ons diverse andere wandelroutes die bij de Gasterij starten en eindigen. Een uitgebreid wandelnetwerk, die voert door de regio Westerwolde vindt u op de website van wandelen in Westerwolde. Ook lopen het Noaberpad ( https://nl.wikipedia.org/wiki/Noaberpad )  en het Westerwoldepad langs Smeerling. 
Daarnaast is Smeerling het startpunt van tal van wandel- en fietsroutes. Fietst u liever? Dan hebben wij tal van fietsroutes beschikbaar. Smeerling ligt aan knooppunt 50, zie de fiets- en wandelroutes hieronder en stichtingwandeleninwesterwolde.nl.


Na de wandeling of een stevige fietstocht is er gelegenheid om (h)eerlijk te eten en drinken bij Gasterij Natuurlijk Smeerling.

Download gratis wandelroutes

De Gasterij sponsort de volgende wandelroutes en zijn gratis te downloaden.


wandeltocht-smeerling-natuurmonumenten.p

Boomweideroute Dal van Ruiten A, vlak bij Vlagtwedde. (3,5 km)

bottom of page