Natuurmonumenten

Smeerling is een beschermd dorpsgezicht. Er staan een aantal Westerwoldse boerderijen uit de zeventiende en achttiende eeuw. Een van de boerderijen is de werkschuur van Natuurmonumenten.

Naast het dorp ligt het Metbroekbos en het Eemboersveld, onderdelen van het natuurgebied Dal van de Ruiten A van de vereniging. Het gebied Westerwolde heeft een prachtige groene, natuurlijk omgeving met een rijke historie. Smeerling heeft een beschermd dorpsgezicht gelegen in een idyllische plek in het beekdallandschap Dal van de Ruiten A. Gasterij Natuurlijk Smeerling is een rijksmonumentale boerderij waarin de oude elementen op een mooie, sfeervolle manier behouden zijn gebleven en met een tuin en terras.

Gasterij Natuurlijk Smeerling (tot 31 maart 2013 Smeerlings Theehuys), een horecavoorziening, dient als uitvalbasis voor de educatieve activiteiten van Natuurmonumenten. In 2012 kreeg Smeerlings Theehuys de Teenstraprijs van de Boerderijenstichting Groningen voor de wijze waarop een nieuwe functie is ingepast in een gebouw waarbij het oorspronkelijke karakter bewaard is gebleven.

Lees meer over natuurmonumenten

U bent hier:
Natuurmonumenten