top of page
2023_mei lancering ganzebord spel.jpg

Ganzenborden op jubileumplacemat 10-jarig bestaan
Gasterij Natuurlijk Smeerling

Intro

Gasten van Gasterij Natuurlijk Smeerling kunnen dit jaar ganzenborden tijdens hun verblijf op het terras of in de zaak.
 

Ter gelegenheid van het 10-jarig bestaan ontwierp exploitant Margriet Nieuwenhuis met partners een jubileumplacemat in de vorm van een ganzenbord. Nieuwenhuis verlengde onlangs haar overeenkomst met eigenaar van het pand Natuurmonumenten met nog eens tien jaar.

 

“We wilden ter gelegenheid van ons 10-jarig bestaan iets bijzonders doen. Iets ludieks en unieks, wat ook te maken heeft met het jubileum. We kwamen uit op een ganzenbordspel, waarbij de spelers door tien jaar Gasterij ‘lopen’. Het spel staat net als ons bedrijf voor gezellig samenzijn, ontspannen en onthaasten”, vertelt Margriet. Het spelbord is afgedrukt op de placemat die dit jaar op alle tafels ligt. De gasten kunnen pionnen krijgen en door middel van een QR-code gooien met een digitale dobbelsteen. “Ook zijn ook echte dobbelstenen beschikbaar”, zegt Margriet. “Wie dat wil, mag een extra placemat meenemen voor thuis en daarnaast is het spelbord via onze website te downloaden.”

Op de achterkant van de placemat zijn reviews van gasten, bedrijven, leveranciers, samenwerkings-partners en personeel te vinden en er zijn 10 highilgts in foto’s afgedrukt, van ieder jaar 1 foto. Achtergrondinformatie over de 10 foto’s zijn hieronder te vinden. Verder is er ter gelegenheid van het 10-jarig bestaan van de Gasterij een fototentoonstelling samengesteld. Deze is online te bekijken.

Ganzenbordspel
Downloads
Downloads

Hier kan je de PDF's met spelbord en handleiding downloaden en afdrukken.

Toelichting foto's placemat
Toelichting foto’s placemat / ganzenbordspel

26 april 2013

Een foto van de officiële opening van ‘Gasterij Natuurlijk Smeerling’, met Margriet Nieuwenhuis als nieuwe pachter en Leontien Kompier van de gebiedscommissie Westerwolde, tevens burgemeester van de gemeente Vlagtwedde. Natuurmonumenten koos in 2013 Margriet Nieuwenhuis uit Smeerling uit een veertigtal gegadigden voor de exploitatie van het Smeerlings Horecabedrijf. Haar visie - met als speerpunten onder meer zo veel mogelijk producten uit eigen regio, teruggaan naar basis en eenvoud en gasten tegemoet treden met betrokkenheid, respect en oprechte zorg voor de natuur - kreeg de afgelopen tien jaar vorm. De overeenkomst werd afgesloten voor een periode van tien jaar, dus tot en met 2023. Onlangs bekrachtigden Natuurmonumenten en Nieuwenhuis hun samenwerking voor nog eens een periode van tien jaar.

 

2013_26 april officiele opening burgemeester Kompier.jpg

20 september 2014

De winnende foto van de fotowedstrijd ‘natuur in Westerwolde’, gemaakt door Jorrit Iepema. Het publiek heeft aangegeven dat dit de mooiste foto was van alle inzendingen. Een aantal van de ingezonden foto’s zijn in de Gasterij te koop als ansichtkaart. Naast een fotowedstrijd organiseerden we de afgelopen jaren een gedichtenwedstrijd en een poffert-bak-wedstrijd.

 

2014_20 september winnende foto fotowedstrijd.jpg

6 juni 2015

Gasterij Natuurlijk Smeerling was met een stand ter promotie aanwezig op festival de culinaire verleiding, een street & foodtruck festival in de stad Groningen. Het was een heel zonnige dag waardoor Margriet en Reina behoorlijk verbrand raakten. Ze stonden in de felle zon pannenkoeken te bakken, hadden geen zonnebrandcrème of tent mee. Daardoor waren ze aan het einde van de dag ‘zo rood als een kreeft’. De foto spreekt boekdelen.

 

2015_6 juni met de Gasterij op festival de culinaire verleiding.jpg

27 april 2016
De start van een nieuw toeristische seizoen met de fruitboom prachtig in bloei! Gasterij Natuurlijk Smeerling is gevestigd in één van de acht Saksische boerderijen uit de 17e en 18e eeuw in Smeerling, die samen een beschermd dorpsgezicht vormen. In 1987 kocht Natuurmonumenten de boerderij om deze gedurende zes jaar in authentieke stijl te restaureren. In 1993 was de restauratie klaar en kreeg de boerderij een horecabestemming.

 

2016_ 27 april fruitboom in bloei start toeristische seizoen.jpg

11 oktober 2017

Deze foto - in oude stijl - komt uit een krantje, genaamd ‘Courant bijdehand, een speciale uitgave van Bedrijvigh Westerwolde’. Het krantje maakten we als promotiemiddel, samen met een aantal partners, als kroon op een krachtige samenwerking. Een samenwerking die is gebaseerd op gedeelde waarden, duurzame relaties. Door deze lokale onderlinge samenwerkingen maken we de regio sterk! Het krantje ‘Courant bijdehand’ is hier te downloaden.

 

2017_11 oktober Bedrijvigh Westerwolde groepsfoto.jpg

25 augustus 2018

Een foto van de crew van de Roege Wilt wandeling 2018. Jaarlijks in juli of augustus organiseert Gasterij Natuurlijk Smeerling de Roege Wilt Wandeling. Deelnemers wandelen ongeveer zes kilometer en komen onderweg allerlei scènes en vertellingen tegen uit het verhaal over de mythologische minkukel Roege Wilt. Roege Wilt is de hoofdpersoon in een verhaal van de in 1860 in Onstwedde geboren onderwijzer Ammo Hendrikus Smith. De mythe wil dat Roege Wilt vocht, stal en dieren mishandelde. Volgens de overlevering woonde hij, tot zijn dood, in een hol in de grond op de Roege Baarg, een zandheuvel bij ter Wupping.

 

2018_25 augustus crew Roege Wilt.jpg

29 maart 2019

Ooievaar gespot in Smeerling. De afgelopen jaren is er volop gewerkt in het dal van de Ruiten Aa, om de natuurgebieden rondom de beek natuurlijker, natter en gevarieerder te krijgen. Het hele gebied, grofweg gelegen tussen Winschoten en Ter Apel, maakt deel uit van het Natuurnetwerk Nederland - waarmee door het hele land natuurgebieden met elkaar zijn verbonden. Het gebied is hierdoor ook interessanter geworden voor ooievaars.

 

2019_29 maart ooievaar gespot in Smeerling_edited.jpg

15 maart 2020

Corona! Naar aanleiding van de corona crisis en de aanvullende overheidsmaatregelen is de Gasterij genoodzaakt geweest om een periode de deuren te sluiten. Er werd al gauw een ‘to go’ menukaart samengesteld, mensen konden producten bestellen en afhalen. Op de foto de ‘high tea (babbelthee) – to go’.

 

2020_15 maart corona afhaal hightea.jpg

14 september 2021

In Smeerling is in het voorjaar van 2021 begonnen met het inzaaien van een perceel voor een workshop aromatische planten. Deze aromatische planten worden verwerkt tot verzorgingsproduct, ofwel tot plantaardige of etherische olie. Door destilleren wordt bijvoorbeeld een massage olie, natuurcosmetica of geurtjes tegen insecten (en teken) te gemaakt. Op de foto is te zien dat de bloemenoogst voor de workshop gereed is.

 

2021_14 september bloeiende planten voor workshop aromatische kruiden.jpg

10 december 2022

Een foto van de Westerwoldse ‘babbelthee’. Bij de Gasterij noemen we een high-tea een ‘babbelthee’. Een Westerwoldse ‘babbelthee’ is een high-tea met huisgemaakte zoete en hartige lekkernijen, zoals onder andere de Groningse poffert, arretjescake en sandwich. Poffert, dat wordt geserveerd met roomboter en bruine suiker of aardbeienjam, is een broodachtig gerecht dat haar oorsprong kent op het Groningse platteland. Daar werd het vooral gegeten als hoofdgerecht en soms als toetje. Arretjescake is een machtige, koude cake, vaak met chocolade die traditioneel ook in Westerwolde werd gegeten. Wij maken hem minder zoet waardoor hij ook minder machtig is. Een babbelthee wordt heerlijk met thee en koffie in kannetjes geserveerd.

 

2022_10 december foto winterse high tea.jpg

2023

Een foto van de natuur in Smeerling, Westerwolde. Op de achtergrond het ooievaarsnest. Gasterij Natuurlijk Smeerling is op 22 februari 2013 als bedrijf ingeschreven bij de Kamer van Koophandel en bestaat dit jaar 10 jaar! Ter gelegenheid van het 10-jarig bestaan ontwierp exploitant Margriet Nieuwenhuis een jubileumplacemat in de vorm van een ganzenbord, waarbij spelers door tien jaar Gasterij ‘lopen’. Het spel staat net als het bedrijf voor gezellig samenzijn, ontspannen en onthaasten.

 

2023_22 februari De gasterij bestaat 10 jaar.jpg
bottom of page